Acı Biber Neden Acıdır?
Acı Biber Neden Acıdır?
Biberlerde bulunan kokusuz, tatsız bir madde onları acı yapar. (
ACILI yemeklerden aldığınız yanma hissinin suçlusu: kapsaisinoid adı verilen kimyasal bileşikler. Kokusuz, tatsız maddeler biberin içindeki beyaz ette gizlidir . Ve ağzınıza bir biber attığınızda, kimyasal, ağız ve boğazdaki ısıdan kaynaklanan ağrıya yanıt veren reseptörlere bağlanır.
Beyin mesajı alır ve sıcak maddeyi atması için vücudun "itfaiye ekibini" gönderir, bu da dolaşımın artmasına (metabolizmayı hızlandırır), serinletici terlemeye ve herhangi bir tahriş ediciye karşı tipik reaksiyonlara (burun akıntısı ve gözyaşı gözleri) neden olur.
Ağrı aynı zamanda vücudun doğal ağrı kesicileri olan endorfinlerin salınmasına da yol açar ve bu da lokantayı mutlu duygularla doldurur.