Bakan Kirişçi destek ödemelerinin zamanını açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Cumhurbaşkanımızın Kabine Toplantısı sonrası açıklamış olduğu bir takım desteklerin şubat ayının içinde ödenmesi konusunda alınmış olan kararla 71,5 milyon liralık ödeme bu ay sonuna kadar çiftçilerimizin hesabına yatırılacaktır." dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, depremle alakalı olarak Adana ve Osmaniye'de açıklamalarda bulundu.
Bakan Kirişci ilk olarak Adana 112 Acil Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuştu. Kirişci burada yaptığı konuşmada çiftçilere yönelik destek ödemelerine ilişkin verdiği bilgilerde, Adana özelinde sağlanan desteklere değindi. Kirişci: "Kent özelinde 363,2 milyon lirası mazot ve gübre, 5,6 milyon lirası yem bitkisi ve 63,5 milyon lirası hayvancılık olmak üzere toplam 432,3 milyon liralık destek bu ay sonuna kadar çiftçilerin hesaplarına yatırılacak" diye konuştu.
BAZI DESTEKLERDE BAŞVURU SÜRELERİ UZATILDI
Depremden etkilenen illerde ÇKS'ye kayıtlı çiftçilere destek olmak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin hububat ve bakliyatlarda cins ve kota sınırı olmaksızın üreticiden alım yapacağını vurgulayan Kirişci, şunları ifade etti:
"Deprem nedeniyle bazı desteklemelerde başvuru süresini uzattık. Son başvuru tarihlerini organik ve iyi tarım uygulamaları için 8 Mayıs, toprak analiz desteği için 31 Mart, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteği için 2 Mayıs olarak düzenledik. Daha önce Cumhurbaşkanı'mızın açıklamış olduğu pamuk ve ayçiçeği fark ödeme miktarlarındaki artış Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu çerçevede özellikle kütlü pamukta fark ödemesi desteğini yüzde 45,5 artırarak kilogram başına 1 lira 60 kuruş vermiş olduk. Yağlık ayçiçeğinde fark ödemesi desteğini yüzde 40 artırarak 70 kuruşa çıkarmış bulunuyoruz."
Daha sonra Osmaniye'ye giden Bakan Kirişci, burada da İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Kirişci; "Komşu olan 11 il bu felaketten olumsuz etkilenmiş durumda. İki ayrı deprem 9 saat aralıkla devam etmiş ve etkisini de göstermiştir. Her il doğal olarak kendi yarasını sarmakla meşgul olmuş. Verilen destekler bu yaraların kısa zamanda sarılması için önemlidir. Herkesi yaraları sarma noktasındaki çabalarından dolayı tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
Kirişci, gıdanın ve gıda üreten işletmelerin böyle zamanlarda kontrolünün önemli olduğuna işaret ederek, 269 görevli uzman personelle 6 bin 776 gıda denetimi gerçekleştirildiğini söyledi.
Gıda denetiminde bir zafiyet göstermemek için çaba sarf ettiklerini ifade eden Kirişci, "Kendi regülasyon kurumlarımız dahil. TMO, Çaykur, ESK ve Türkşeker, gibi kurumlarımız kendi görev alanları olmasa da her türlü konuda vatandaşlarımıza yardımcı olmak için büyük bir çaba sarf etmiş, gerekli dağıtımları ve insani ihtiyaçları, gıda maddelerini kısa sürede ulaştırmıştır." dedi.
"GIDA KONUSUNDA EN UFAK BİR AKSAKLIK YOK"
Osmaniye'nin bir tarım kenti olduğunu ifade eden Kirişci, şunları kaydetti:
"Gıda konusunda en ufak bir aksaklık yok. Tarımsal üretimimizin aksamaması gerekiyor. Kırsalda da nüfusu tutmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Her ne kadar 36 adet hayvan barınağında ağır veya yıkık denilebilecek hasar oluşmuş olsa da 15 büyükbaş 91 küçükbaş hayvanın telef olduğunu biliyoruz. Bunun yanında 40 büyükbaş ve 35 küçükbaş hayvanlarımız içinde ilgili birimlerimiz gayret göstermiştir. 226 ton yem, bu ilimizin ilgili köylerine, kırsalda üretim yapan ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunan işletme sahiplerine dağıtılmıştır. TMO'nun buradaki binasındaki hasar giderilmiş ve hizmetlerini sürdürmektedir. Biz ne olursa olsun Osmaniye'deki vatandaşlarımızın yanındayız. Cumhurbaşkanımızın Kabine Toplantısı sonrası açıklamış olduğu bir takım desteklerin şubat ayının içinde ödenmesi konusunda alınmış olan kararla 71,5 milyon liralık ödeme bu ay sonuna kadar çiftçilerimizin hesabına yatırılacaktır."
Kirişci, acının büyük olduğunu belirterek, acının hafifletilmesi için atılan adımların devam edeceğini dile getirdi.