Bitkiler zamanı söyler mi?

Bilim adamları, bitkilerin zamanı söyleyebildiğini yeni keşfettiler

   

Bilim adamları, insanlar gibi bitkilerin de bir "iç saate" sahip olduğunu keşfettiler - bu, zamanı söyleyebilecekleri anlamına geliyor.

Ancak bu ne anlama geliyor ve tarımı geliştirebilir mi? Bitkiler, günlük ve mevsimsel ritimleri ölçmelerini sağlayan sirkadiyen saat genleri olarak bilinen hücrelere sahiptir. Bu sürecin nasıl çalıştığını anlamak, daha yüksek verim ve daha sürdürülebilir çiftçilik için ürün yetiştirmeye yol açabilir.

Cambridge Üniversitesi Bitki Bilimleri Bölümü Hücre Sinyali Başkanı ve Nisan 2021 raporunun kıdemli yazarı Profesör Alex Webb, "Bitkilerin iç saatleri büyüdükleri ortamla eşleştiğinde çok daha iyi büyüdüğünü keşfettik" diyor. .

 

Bilim adamları ıspanağa e-posta göndermeyi öğretti ve bizi iklim değişikliği konusunda uyarabilir

Bitkiler zamanı nasıl söyleyebilir?

Profesör Webb, "Dönen bir gezegende yaşıyoruz ve bunun biyolojimiz ve bitkilerin biyolojisi üzerinde büyük etkisi var" diye açıklıyor.

Çalışmada, Cambridge bilim adamları gözlemlerini küçük çiçekli bir bitkiye, arabidopsis thaliana'ya, daha yaygın olarak thale teresi olarak bilinene dayandırdılar.

Gündüz ve gece döngüsünde bulduğumuz ritmik ışık kaynağının sirkadiyen saatlerin evrimine yol açtığını buldular. Bu saatler çoğu bitki fizyolojisini, fotosentezi, metabolizmayı ve gelişimi düzenler. Bilim adamlarının 'kronokültür' dediği şey bu.

       

Webb, "Bitkilerin haşerelere karşı tepkileri optimize edildi; haşerelere karşı en dirençli oldukları zaman, haşerelerin aktif olduğu günün saatleridir" diye ekliyor Webb. "Bu nedenle, soğutmalı kamyonda gündüz/gece döngüsünü taklit etmek için yanıp sönen basit bir ışık, depolamayı iyileştirmeye ve atığı azaltmaya yardımcı olmak için bitkilerin dahili saatini kullanır."