Eti pişirirken ne zaman tuzlamalı?
Geleneksel pişirme tavsiyeleri genellikle bifteğinizi bir dökme demir tavaya veya ızgaraya koymadan hemen önce tuzlamanızı önerir . Bu yöntem gayet iyi işleyebilirken, özellikle eti pişirmeden hemen önce mağazadan alıyorsanız, birçok şefin tavsiye ettiği kuru salamura adı verilen başka bir seçenek daha var.
Kuru salamura, bifteğinize (veya başka bir et parçasına) pişirmeden birkaç saat veya hatta tam bir gün önce tuz ekleme işlemidir. Ayrıca, pişirmeden önce normal baharat için kullanacağınızdan daha fazla miktarda tuz içerir. Bu yöntem, biftekten daha fazlası için de işe yarar. Sığır eti, ve kümes hayvanlarının çoğunu salamura kurutabilirsiniz. Öte yandan, öğütülmüş etler ve deniz ürünleri uzun süre tuzlanmamalıdır ve zaten iyi tuzlanmış etlerle (jambon gibi) kuru salamura yapmaktan kaçınmak gerekir.
Salamura Et Nasıl Kurutulur
Etinizi tuzlamak için ideal zaman pişirmeden 24 saat öncedir, ancak kuru salamura etinizi ocağa koymadan iki saat önce başlayabilir. Etin kilogramı başına ½ ila ¾ çay kaşığı tuz uygulayın ve tüm yüzeye eşit şekilde yayın.
Tuzu koyduktan hemen sonra etinizi buzdolabına koyun. Üzerinin örtülmesine gerek yoktur, ancak pişirmeye başlamadan önce buzdolabında yaklaşık 20 dakika bekletilmelidir.
Tuz Ete Ne Yapar?
Tuz etten nemi çekebileceğinden kuru salamuranın işe yaramayacağını düşünebilirsiniz. Et, koruma amacıyla bir kürleme sürecinde hazırlandığında bu doğrudur, ancak daha az tuzla kısa süreli salamura (sertleştirmeye kıyasla) eti gerçekten daha yumuşak hale getirir.
Bunun nedeni, kuru salamuranın etin içindeki proteini zayıflatması ve pişerken nemi muhafaza etmesine yardımcı olmasıdır. Bu aynı zamanda etin fazla pişmesini zorlaştırarak daha yumuşak bir doku sağlar. Daha uzun dinlenme süresi, tuzun etin kas yapısına daha fazla nüfuz etmesine ve daha iyi tatlandırılmış bir tat vermesine olanak tanır.
Biftekte Ne Tür Tuz Kullanılır?
Etinizi salamura etmek için deniz tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz. Pişirme sürecinde tüm tatlar kaybolacağından, birinci sınıf tuzları kullanmanın zamanı değil.
Bununla birlikte, servis yapmadan hemen önce, hafif bir tuz serpme eklemek isteyeceksiniz. Bu, meraklı bitirme tuzlarının kullanışlı olduğu yerdir. American Wagyu veya USDA Prime Angus bifteği gibi daha ince et kesimleri için ithal Fransız deniz tuzu kullanmayı düşünün. Hafif, pul pul dokusu, salamura edilmiş kuru bifteğinizi bitirmek için mükemmeldir.