Hasattan Sonra Ispanak (Palak) Tohumları Nasıl Toplanır?

Ispanak Yetiştiriciliği: Hasattan Sonra Ispanak (Palak) Tohumları Nasıl Toplanır?

Ispanak erken ilkbaharda ekilebildiği gibi bazı yörelerde sonbahar ve hatta kış aylarında da ekilebilen bir bitkidir. Arka bahçenizde veya teras bahçenizde besin açısından yoğun ıspanak yetiştirme hakkında daha fazla bilgi edinin.

  Ispanak bitkisi, çeşide bağlı olarak yaprakların hasada uygun hale gelmesinden 4 ila 6 hafta sonra tohum vermeye başlar.

Ispanak " Amaranthaceae " ailesinin bir üyesidir ve Orta ve Batı Asya'ya özgüdür. Dünyanın her yerinde yetişen çok yıllık bir sebzedir. Hintçe'de ıspanak, birçok vitamin, antioksidan ve demir içeren "Palak" olarak da anılır.

 

Bu yeşil yapraklı sebze bağışıklığı ve sindirimi arttırmaktan cilt, saç, göz ve beyin gücünü arttırmaya kadar çeşitli sağlık yararları sunar. Ayrıca yaşlanma karşıtı ve kanser önleyici özelliklere sahiptir.

Hindistan'da ıspanak üreten en önemli eyaletler Andhra Pradesh, Telangana, Kerala, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Batı Bengal ve Gujarat'tır.

Tohum Hasadı İçin Ispanak Yetiştirme Talimatları

Toprak İstekleri ve Arazi Hazırlığı

Ispanak çoğu toprak türünde iyi yetişebilse de , organik maddece zengin toprakta en iyi performansı gösterir. Genel olarak, bir ıspanak bitkisinin pH'ı ve toprak tipi nadiren sınırlayıcı bir faktör haline gelir. Bununla birlikte, pH'ı 6,5 ila 6,8 olan kumlu tınlı toprakların ıspanak büyümesi için ideal olduğu söylenmiştir. Çiftçiler P 2 O 5 kullanabilirŞiddetli P noksanlığında ekimden birkaç gün önce dekara 50 kg. Her alanın benzersiz olduğunu ve belirli gereksinimleri olduğunu unutmayın. Yetiştiriciler ekimden önce toprak incelemesi yapmalıdır. Mantıklı bir tarla hazırlığı stratejisi oluşturma konusunda yardım için, kendi alanlarında sertifikalı bir agronomiste de danışabilirler. Ekimden birkaç gün önce, bazı çiftçiler ayrıca N seviyelerini eski haline getirmek için iyi bir şekilde saban sürebilir ve iyi çürümüş inek gübresi serpebilir.

Ortak Çeşitler

Punjab Green: Parlak, siyah yapraklı yarı dik bitki. tohumlamadan otuz gün sonra, ilk kesim için hazır. ortalama 125 qtl/akr verim sağlar. Çok az oksalik asit içerir.

Pencap Seçimi: Yapraklar uzun, ince ve açık yeşil renktedir. Yaprakların tadı biraz ekşidir. Gövde üzerinde mor renklenme vardır. Ortalama 115 qtl/akr verim vermektedir.