Baraj inşaatı sulama kanalını kapatınca üç köyde su sorunu yaşanıyor

Iğdır Tuzluca'da yapılan baraj inşaatı ile birlikte sulama kanalının yok olduğunu ileri süren köylüler  kuraklığa çare arıyorlar. Köy muhtarları biraraya gelerek seslerini duyurmaya çalışıyorlar. 

Yer: Türkiye’nin en doğusu Iğdır’ın en büyük ilçesi olan Tuzluca.

Bölgede yaşayan köylülerin son zamanlarda dile getirdikleri en büyük sorun susuzluk.,

Köylülere göre  inşaası süren baraj su  kanalını kapatınca bölge kuraklığa mahkum oldu.

Bundan en çok etkilenen ise Tuzluca'nın  yüksek rakımlı köyleri Hadımlı, Kuruağaç ve Sutaşı .

Hadımlı Köyü Muhtarı Zekeriya Karaali, Kuruağaç Köyü Muhtarı Hüseyin Aydeniz ve Sutaşılar Köyü Muhtarı Zaman Laçin biraraya gelerek köylünün sorununu yetkililere duyrmaya çalııyorlar. Muhtarlar “Üretim üretim diyorsunuz ama su yok.Nasıl üreteceğiz?” diye de ne kadar zor durumda olduklarını anlatıyorlar. 

 

“TÜNELLER, KÖPRÜLER YAPAN HÜKUMETİMİZ İÇİN BİR KANAL HİÇBİR ŞEYDİR”

Köylüler süreci anlatarak, “Üç köyün tüm arazileri susuzluktan dolayı ekilememenin yanı sıra köylülerin zor şartlarda dikip büyülttükleri meyve bahçeleri de susuzluktan kurumuş durumda. Daha önce kimi yerlerine yine devlet imkanıyla döşenen boruların da yardımıyla Hadımlı kanalı akıyordu. Ama baraj yapım çalışmaları başladıktan sonra döşenen borularda kayboldu kanalda kapandı. Şimdi ise devletten yani hükümetten beklentimiz ve isteğimiz kanalımızı eski haline getirilmesi.

 

KÖYLÜLER SESLERİNİ DUYURMAK İSTİYORLAR

Uzun yılardır sulama suyu sorunu yaşayan köylülerin feryatlarına çare arayan köy muhtarları Zekeriya Karaali, Hüseyin Aydeniz ve Zaman Laçin isesorunu çözmek için girişimlerini sürdürürken seslerini de duyurmak istiyorlar. 

“EKONOMİYE KATKI SUNMAK İSTİYORUZ. ”

Muhtarlar,  yaptıkları açıklamada, “Köylüler olarak on yıllardır topraklarımızı ekip biçemiyoruz. Yani üretemiyoruz. Devlet başkanımız, cumhurbaşkanımız ve tarım bakanımız sık sık tarım alanlarının ekilmesini, üretime katılmasını istiyorlar. Eyvallah.Bizlerde ekim yaparak hem kendi ihtiyaçlarımızı hemde genel anlamda ülke ekonomisine katkı sunmak istiyoruz. Ama su olmadığı için ekemediğimiz gibi eksek de verim alamıyoruz. Dolayısıyla tarım yapamadığımız gibi hayvancılık da yapamıyoruz ve dahası uzun yılar önce diktiğimiz meyve bağlarımızda ağaçlarımızda kurumaya başladı. . . Bizler devletin aynı zamanda ücretsiz bekçileriyiz. Sesimizi Ankara duysun istiyoruz” dediler.