Kaliteli süt üretiminin püf noktaları
Süt üretimini etkileyen faktörler nelerdir? Kaliteli süt elde etmek için neler yapılmalı? Kaliteli süt üretiminde çevresel faktörler ne kadar önemli? İşte kaliteli süt üretiminde önemli faktörler.
Bir ineğin ürettiği süt miktarı büyük ölçüde içinde bulunduğu ortama bağlıdır. Her şey konforla ilgilidir: İnek ne kadar rahat olursa o kadar çok süt üretir. İnek ne kadar az rahatsa, o kadar az üretkendir. Çevresel faktörler şunları içerir:
Süt üretimini etkileyen faktörler
Hava durumu, iklim ve coğrafya – Daha ılıman mevsimlere sahip ılıman iklimler, daha aşırı hava koşullarına sahip iklimlere göre inekler üzerinde daha az stres yaratır. Coğrafya, hava ve iklim ile yakından bağlantılıdır. Örneğin, Wisconsin ve Michigan'daki inekler, ikinci bölgedeki sıcak nedeniyle New Mexico'daki ineklerden daha üretken olma eğilimindedir. Isı ve nem en büyük etkiye sahip faktörlerdir. Gece sıcaklıkları düşerse, inekler sıcak mevsimlerde bile saklanma şansına sahip olurlar. Ancak soğuma şansları yoksa daha az yem yerler ve daha az süt üretirler.
Süt üretimini etkileyen faktörler
Yem – Hava ve iklim, üretilen sütün miktarı ve kalitesi anlamına gelen yemin bolluğunu ve kalitesini de etkileyebilir. Yem fiyatları ve mevcudiyeti, çiftçilerin ne kullanabileceği üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Barınma – İnekler rahat dinlenecekleri, otlayacakları ve her şeyi temiz tutmak için çalışan çiftçilere sahip olduklarında daha üretken olurlar.
Biyoloji ve çiftçilerin onunla etkileşim şekli de süt üretimini etkiler. Faktörler şunları içerir:
Türler
Farklı inek ırkları doğal olarak farklı miktarlarda (ve niteliklerde) süt üretir.
Yaş
– Genç inekler genellikle yaşlı ineklerden daha fazla süt üretir. Çiftçiler sürekli olarak bir ineğin süt vermesine izin verme kararıyla karşı karşıya kalırlar, ekonomik olarak sığır eti için kesim yapmanın ve daha genç bir ineğin onun yerine geçmesine izin vermenin daha iyi olduğu durumlara karşı.
Sağım sıklığı
– Çiftçiler, ineklerin ne sıklıkta sağıldığı konusunda çok kesindir. Günlük sağım miktarı, işçilik ve ekipman maliyetlerini artırır. Ancak sağımlar arasında çok uzun süre beklemek, miktar ve kalitenin zarar göreceği anlamına gelir.
Sağlık
– Hasta inekler, sağlıklı olanlara göre daha az süt ve daha düşük kaliteli süt üretir (bu aşağıda tartışılmaktadır).
Kuru dönem
– Buzağılamalar arasında bir ineğin "kuru" kalmasına ne kadar süre izin verildiği, laktasyon sırasında ne kadar süt vereceğini etkiler.
Süt kalitesini etkileyen faktörler
Bir ineğin verdiği sütün kalitesi, bir çiftçinin bunun için ne kadar ücret aldığını doğrudan etkiler. Bu nedenle çiftçiler sütün kalitesinden emin olmak için bu kadar çok çaba harcıyorlar. Bir ineğin verdiği sütün kalitesini etkileyen faktörler şunlardır:
İnek sağlığı
– Bir ineğin sağlığı, ürettiği sütün kalitesi üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Tıpkı insanlar gibi inekler de soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıklara yakalanabilir. Ayrıca, durma koşulları kötüyse memelerinde tahrişe veya iltihaplanmaya karşı hassastırlar. Çamura, gübreye ve akıntıya maruz kalma, sürüyü daha fazla patojene maruz bırakarak enfeksiyon olaylarını artırabilir. Yağmurlu mevsimler tahmin edilebileceği gibi daha yüksek somatik hücre sayısına yol açabilir.
Somatik hücre sayıları
– Bunlar inek sağlığının en iyi belirteçleridir. Sütteki yüksek somatik hücre sayısı, beyaz kan hücrelerinin varlığının arttığını gösterir; bu, ineğin bir hastalıkla savaştığının bir işaretidir. Diğer somatik hücre türleri sütteki yağ ve protein içeriğini bozabilir. Bu sütün kalitesine zarar verir ve ücret kesintisine yol açabilir.
Diyet –
Bir ineğin diyeti ürettiği sütün miktarını etkilediği gibi kalite bileşimini de etkiler. Yiyecek kıtlığı zamanlarında her ikisi de acı çekecek. Yem bol olduğunda, çiftçiler sütün bileşenlerini geliştirmek için yemi ayarlamak için daha fazla alana sahip olurlar. Daha iyi kompozisyon, daha iyi bir maaş çeki anlamına gelir.
Süt işleme
– Süt kalitesini etkileyen diğer bir faktör, inekten ayrıldıktan sonra nasıl işlendiğidir. Süt, bakterilerin gelişmesi için doğal olarak iyi bir yer olduğundan, işleme sırasında alınan bakteri sayıları, sütün temiz ekipmanla alınıp alınmadığını ve hızlı bir şekilde soğutulup soğutulmadığını gösterebilir. Ekipman ne kadar temiz ve süt ne kadar hızlı soğutulursa bakteri sayısı o kadar düşük olur.