Kavanozda Fasulye Filizi Yetiştirme Adımları..

Kavanozda Fasulye Filizi Yetiştirme Adımları

Filizler, çimlenmiş tahıl veya baklagil tohumlarını ifade eder. Filizler, protein, kalsiyum, lif, vitaminler ve minerallerle dolu oldukları için süper gıda olarak kabul edilir. Bu yazıda, onları evinizin rahatlığında bir kavanozda büyütme adımlarını tartışacağız.

  Kavanozda Fasulye Filizi

Filizler, lif açısından zengin ve proteinle dolu düşük kalorili bir ikramdır. Kolesterol seviyelerini düşürmeye ve sağlıklı vücut ağırlığını korumaya yardımcı olan az yağlı bir besindir. Filizlerde bulunan klorofil, hücrelerden ve lenfatik sistemden toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca sindirim sürecini kolaylaştıran, saç büyümesini destekleyen ve yaşlanma belirtilerini azaltan enzimlere sahiptir.

 

Filizlerin şaşırtıcı yanı, evinizin rahatlığında da yetiştirilebilmeleridir. Kendi fasulyenizi filizlendirmek çevre ve vücudunuz için daha iyidir ve ekonomiktir. Aynı zamanda son derece hızlı ve kolay bir süreçtir ve temel bahçecilik bilgisi bile gerektirmez. Özel ekipman gerektirmez ve basit bir mason kavanozda yetiştirilebilir.

Ancak filizlerimizi yetiştirmeyi öğrenmeye başlamadan önce, kavanozda filizlenmeye uygun fasulye ve baklagillere bir göz atmalıyız.

Baklagiller ve baklagiller, sindirilebilmeleri için ıslatılmaları ve pişirilmeleri gereken sindirilmeyen proteinler içerdiklerinden, yemekten önce filizlenmeleri gerekir. Maş fasulyesi, yüksek verime sahip oldukları, çok fazla bakım gerektirmedikleri ve aynı zamanda bir lezzet ve beslenme merkezi oldukları için evde yaygın olarak filizlenen küçük yeşil fasulyelerdir. Mercimek, evde filizlendirme için de popüler bir seçim olan baklagillerdir.

Kavanozda fasulye filizi yetiştirme adımları

Fasulyeleri durulayın - Evde ilk kez fasulye filizlendiriyorsanız, maş fasulyesi, nohut ve yonca en güvenli fasulye seçimidir. İşleme başlamadan önce çekirdeklerin uygun şekilde durulanması önemlidir çünkü bu, çekirdeklerdeki tüm safsızlıkları temizlemenizi ve tohumların enfekte olup olmadığını görmenizi sağlar. İşlem sırasında tüm hasarlı tohumları ve yabancı nesneleri de çıkarın.

Doğru kavanozu seçin - Geniş ağızlı bir mason kavanozu, fasulyeleri filizlendirmek için mükemmeldir. Kavanozu dikkatlice sabunla yıkayın ve tüm sabun kalıntılarını çıkarın. Ardından, cam kavanozunuz için polyester bir pencere telinden filizlenen bir kapak hazırlayın. Ayrıca filizlendirme için özel olarak üretilmiş kavanozlar da satın alabilirsiniz.

Tohumları ekleyin - Mason kavanozunuz ve kapağınız hazırlandıktan sonra, içine iki yemek kaşığı fasulye tohumu koyun ve kavanozu yarısına kadar soğuk suyla doldurun. Tohumların gece boyunca ıslanmasına izin verin. Fasulye 8 ila 12 saat ıslatılmalıdır. Süzüldükten sonra nemin kavanozun ağzından dışarı çıkabilmesi için güneş görmeyen bir yere ve baş aşağı gelecek şekilde konulmalıdır.

Açıklıktan havanın düzgün bir şekilde dolaşabildiğinden emin olun. Kavanoz sabah boşaltılmalıdır. Tohumlar büyüyene kadar işlemi tekrarlayın. Fasulye oda sıcaklığında ıslatılmalıdır. Yeni başlayanlar, daha büyük tohumlar için ıslatma süresinin daha uzun olduğunu unutmamalıdır.

 

Filizleri saklayın- Tohumlar tercih ettiğiniz boyutta filizlendikten sonra, buzdolabında saklamadan önce son bir durulama yapın ve süzün. Filizler buzdolabında en az bir hafta veya kuruyana kadar saklanabilir. Filizlendirmeyi seçtiğiniz bakliyat veya fasulyeye göre, filizleri olduğu gibi yiyebilir veya sertleşene kadar kaynar suda pişirebilirsiniz. Bitmiş ürünü sandviç, salata, humus, çorba ve hatta tavada kızartma yapmak için kullanabilirsiniz.