Kavun ve Karpuz hangisi sağlıklı.. beslenme değerleri
Kavun ve Karpuz: Farkı ve Hangisinin Daha Sağlıklı Olduğunu Bilin
Kavun ve karpuzlar aynı aileye aittir - Cucurbitaceae. Kavun çeşitleri bol olmakla birlikte birçoğu sarımsı kabuklu ve beyaz etlidir. Karpuzlar ise daha büyük, içi kırmızı olan yeşil meyvelerdir. Her iki meyve arasındaki farkları aydınlatacak diğer bazı yönlere bir göz atalım.
Kavun ve karpuz, yazın serin, tatlı ve canlandırıcı bir ikramdır. Tesadüf eseri aynı familyaya ait olan bu meyvelerin her ikisi de dünyanın her yerinde sevilmektedir. Ancak hem meyveler hem de çeşitleri, onları diğerlerinden ayıran çarpıcı görsel ve dokusal farklılıklara sahiptir. Onlara bir göz atalım.
Karpuz mu Kavun mu?Karpuz yeşil kabuğu ve içi kırmızı olan büyük yuvarlak bir meyvedir. Karpuzun ilk kez 4000 yıl önce Kuzeydoğu Afrika'da evcilleştirildiğine inanılıyor. Karpuz, tatlı ve sulu, besin açısından zengin bir yaz meyvesidir. Öte yandan kavun, karpuzla aynı aileye ait olan bir diğer meyvedir.
Birkaç çeşit kavun vardır, ancak çoğunun dışı sarımsı, eti beyaz veya yeşilimsi sarıdır. Karpuzun aksine, kavunun tohumları etine dağılmaz. Ancak tıpkı karpuz gibi kavun da tatlı tadı ve vücudu serinletici etkisi nedeniyle popüler bir yaz meyvesi olarak kabul edilir.
Karpuz ve Kavunun Beslenme Profili:
Karpuz, A vitamini, C vitamini, potasyum, karotenoidler, likopen, cucurbitacin ve magnezyum gibi bir besin hazinesidir. Yüksek su, şeker ve karbonhidrat içeriğine sahiptir. Ancak genellikle kalori ve yağ oranı düşüktür.
Kavunun karpuzdan daha az kalorisi vardır ve neredeyse hiç yağı yoktur. Ayrıca karpuzdan daha fazla lif ve karbonhidrat içerir. Kavunlar zengin bir C vitamini, B6 vitamini, K vitamini, potasyum, folat, magnezyum, beta-karoten, fitoen, kersetin ve kafeik asit kaynağıdır.
Karpuz ve Kavunun Sağlığa Faydaları:
Karpuz - Karpuzun eti neredeyse tamamen sudan yapılır. Karpuzun yüksek su içeriği, yaz aylarında daha uzun süre sulu kalmamıza yardımcı olur. Aynı zamanda tok hissetmemizi sağlar ve bu da aşırı yemekten kaçınmamıza yardımcı olur. Karpuz, kalp sağlığını destekleyen besinlerle doludur. Örneğin, karpuzda bulunan likopen, kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Karpuz ayrıca vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artıran sitrülin içerir. Ve nitrik oksit, kan basıncımızı düşüren kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur. Karpuzda bulunan antioksidanlar, likopen ve C vitamini, inflamasyonun azalmasına ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunun önlenmesine yardımcı olur. Bazı çalışmalar ayrıca karpuzda bulunan sitrulinin kas ağrısını azalttığını ve egzersiz performansını iyileştirdiğini göstermektedir.
Kavun- Çoğu kavun çeşidi düşük sodyum ve potasyum açısından zengindir, bu nedenle kan basıncı düzenlememizi olumlu yönde etkiler ve sağlıklı kan basıncı seviyelerini korur. Kavunlar, tümü güçlü kemikleri onarmak ve korumak için hayati önem taşıyan folat, K vitamini ve magnezyum gibi temel besinler açısından zengin bir kaynaktır.
Kavunların %90'ı sudur ve potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi elektrolitler içerir. Bu su ve elektrolit kombinasyonu, vücudumuzun etkili bir şekilde nemlendirilmesini sağlar ve hatta daha uzun süre sulu kalmamıza yardımcı olur. Kavunun yüksek C vitamini içeriği, cilt dokusunun onarımı için gerekli yapısal bir protein olan kolajenin düzgün bir şekilde üretilmesini sağlar. C vitamini ayrıca cildimizi güneşin zararlarından korumaya yardımcı olur.
NI OKU Hem kavun hem de karpuz, diyetimize olduğu gibi veya salataların bir bileşeni olarak dahil edilebilecek yaz meyveleridir. Birçok kültürde karpuz ve kavun tüketildikten sonra su içilmemesi tavsiye edilir çünkü karpuz zaten su açısından zengin olduğu için sindirim sürecini bozabilir ve hatta şişkinliğe neden olabilir.