Keçi sütü İnek sütü arasındaki fark

Keçi sütü ile inek sütü karşılaştırması

Birçok insan inek sütüne alerjisi vardır ancak keçi sütü ürünlerini tüketebilir. Bu genellikle bir laktoz intoleransı değil, diğer bazı bileşenlerde bir farklılıktır.

Dünya genelinde inek sütü ve inek sütü ürünlerinden daha fazla insan keçi sütü ve keçi sütü ürünleri tüketmektedir. Her iki süt ürününün de önemli faydaları bulunurken, kişilerin keçi sütünü tercih ettiği veya tercih ettiği durumlar da bulunmaktadır. Keçiler daha küçüktür ve ineklerden önemli ölçüde daha az yem tüketirler, bu da onları gelişmekte olan ülkelerde tutmayı çok daha kolaylaştırır. Süt, gelişmekte olan birçok ülkede önemli bir kalori ve besin kaynağı olarak kabul edilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki birçok ülkede inek sütü yerine keçi sütü aroması tercih edilmektedir.

Ayrıca inek sütüne alerjisi olan birçok kişi, alerjik reaksiyon yaşamadan keçi sütü ürünlerini tüketebilir. Bu genellikle bir laktoz intoleransı değil, daha az laktoz ve farklı protein formları gibi bazı diğer bileşenlerdeki bir farklılıktır. Michigan State University Extension, süt intoleransı olan bireylerin, inek sütüne reaksiyonları varsa, keçi sütünün onlar için doğru olup olmadığını görmek için test edilmesini önerir.

 

Keçi sütü (1 su bardağı)

İnek sütü (1 su bardağı)

kalori

168 gram

149 gram

Protein

9 gram

8 gram

Yağ

10 gram

8 gram

karbonhidratlar

11 gram

12 gram

Lif

0 gram

0 gram

Şeker

11 gram

12 gram

Sodyum

122 miligram

105 miligram

Kalsiyum

327 miligram

276 miligram

Magnezyum

34.2 miligram

24.4 miligram

fosforlu

271 miligram

205 miligram

Potasyum

498 miligram

322 miligram

USDA'dan

 

 

Keçilerden elde edilen süt, inek sütünden daha koyu ve kremsi olma eğilimindedir ve inek sütü ve bitki bazlı "süt" ürünlerinden daha fazla besin maddesi dahil olmak üzere başka sağlık yararları vardır. Nazlı Türkmen'e göre " Keçi Sütü Bileşenlerinin Besin Değeri ve Sağlık Faydaları " başlıklı makalesinde tespit edilen diğer sağlık yararları arasında sindirimin daha kolay olması, daha az süt alerjisi riski ve potansiyel olarak daha iyi kalp sağlığı yer alıyor . Keçi sütünün sindirimi daha kolay olabilir çünkü yağ kürecikleri çok daha küçüktür ve sindirim sisteminde daha kolaydır. Doğal olarak homojenize edilmiştir, yani tekdüzedir ve yağ moleküllerinin yukarı doğru yüzme olasılığı daha düşüktür.

Keçi sütü mükemmel bir protein, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve A vitamini kaynağıdır. Keçi sütünün besin özelliklerine baktığınızda inek sütüne göre yağ ve kalori oranı daha yüksektir ve ayrıca daha fazla protein içerir. , vitaminler ve mineraller. Karşılaştırıldığında, keçi sütü de inek sütünden yaklaşık %1 daha az laktoz içerir.

Keçi sütü tüketenlerin bahsettiği konulardan biri de keçi sütünün inek sütünden farklı bir tadı olduğu ve bu nedenle alışmanın biraz zaman aldığıdır. Bunun nedeni, bu lezzetin büyük bir kısmının keçi sütünün işlenmesi sırasında kullanılan pastörizasyon yönteminden gelmesidir.

Keçi sütü ile inek sütü arasında bazı önemli farklar vardır. Her ikisi de bitki bazlı sütten daha fazla protein ve diğer besin maddeleri içerir, ancak sindirilebilirlik ve intolerans söz konusu olduğunda keçi sütünün bazı kesin avantajları vardır. Kimisi keçi sütünün tadına itiraz ederken, kimisi de inek sütü yerine bir bardak keçi sütü kapar.

 

Bu makale Michigan State University Extension tarafından yayınlanmıştır . Daha fazla bilgi için https://extension.msu.edu adresini ziyaret edin