Kırgızistan'da fermente at sütü sezonu açıldı

Kırgızistan'da fermente at sütü sezonu açıldı

Doğrudan gelen kutunuza gönderilen ücretsiz, gerçek zamanlı son dakika haber uyarıları için son dakika haber e-postalarımıza kaydolun

Kırgızistan'ın Tian Shan dağlarının yükseklerinde, kımız olarak bilinen fermente içeceğin yapım mevsimi tüm hızıyla devam ediyor.

Yüzyıllardır göçebe kabilelerin diyetlerinin önemli bir parçası olan kımızın uzmanları, Suusamyr vadisinin içeceğin en iyi versiyonunun evi olduğunu söylüyor.

Kışın deniz seviyesinden 2.500 metre (8.200 fit) yükseklikte olan vadi metrelerce derinlikte karla kaplıdır. Çözülme geldiğinde, suyun bolluğu yoğun otları ve bitkileri besler. Yaz sonunda, vadi, atların hevesle yuttuğu sulu çim bıçaklarından oluşan kalın, zümrüt bir halıyla çalkalanır.

Otlar ve otlar, yerel halkın otladıkları tarlalardaki kısraklardan aldıkları süte özel bir tat verir. Süt daha sonra hafif alkollü hale gelene kadar mayalanmaya bırakılır veya bazen fermantasyonu desteklemek için çalkalanır.

 

İnek sütü de kullanılabilir, ancak kalitesiz olarak kabul edilir. Kısrak sütü daha yüksek şeker içeriğine sahiptir ve bu da onu fermantasyona daha uygun hale getirir.