Kolesterol Hastalarının Kaçınması Gereken 5 Tehlikeli Yağ! ve alternatifler

Kolesterol Hastalarının Kaçınması Gereken 5 Tehlikeli Yağ!

Yüksek kolesterol, uzmanlar tarafından kötü beslenmeye, aşırı içki içmeye, sigara içmeye ve yetersiz egzersize bağlanıyor. Yağlar, kolesterol riski üzerinde önemli bir etkiye sahip olan bir başka önemli makro besindir. İşte yüksek kolesterol hastalarının kaçınması gereken yağların bir listesi.

Kanda bulunan ve yaygın olarak lipitler veya kan yağı olarak adlandırılan kolesterol adı verilen mumsu bir madde, güçlü hücre zarlarının gelişimine yardımcı olur. İyi ve kötü olmak üzere iki tür kolesterol olmasına rağmen, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), kalp hastalığı riskini azaltmak için ikisi arasında sağlıklı bir denge sağlamak çok önemlidir.

Yüksek kolesterol seviyeleri, atardamarlarda plak birikmesine, damarların daralmasına ve kalp krizi, inme veya kalp durması riskini artırmasına neden olabilir.

Yüksek kolesterol, uzmanlar tarafından kötü beslenmeye, aşırı içki içmeye, sigara içmeye ve yetersiz egzersize bağlanıyor. Bunların arasında diyet, yediğiniz ve kaçındığınız şeylerde birkaç kolay değişiklik yaparak riski büyük ölçüde azaltabilecek en önemli unsurlardan biridir. Yağlar, kolesterol riski üzerinde önemli bir etkiye sahip olan bir başka önemli makro besindir.

Yağlar Kolesterol Riskini Nasıl Artırır?

Kolesterol gibi, yararlı ve kötü yağ türleri vardır. Doymuş ve trans yağlar kilo alımı, obezite ve metabolik hastalıklarla bağlantılıyken, doymamış yağlar daha sağlıklı bir kalp ve gelişmiş vücut kitle indeksi (VKİ) ile bağlantılıdır. Uygun yemeklik yağ türünü seçmek, kolesterol yönetiminin ilk adımıdır.

The Journal of Nutrition'da yapılan bir araştırmaya göre hurma yağı, zararlı lipit seviyesini önemli ölçüde artırabilecek çok fazla doymuş yağ içerdiğinden kolesterol için en kötü türlerden biridir.

Yüksek kolesterolü olan kişiler için tavsiye edilmeyen diğer yüksek doymuş yağ kaynakları da Harvard Health tarafından dahil edildi. Bunları ölçülü tüketmeyi tavsiye ediyorlar. Bu içerir:

Hindistancevizi yağı

Tuzlu tereyağı

Dondurmalar

Kırmızı et

Doymuş yağ oranı yüksek diğer yağlar şunları içerir:

Ceviz yağı

Keten yağı

Balık Yağı

Yosun Yağı

Kolesterol Hastaları İçin Sağlıklı Yemeklik Yağ Alternatifleri:

Uzmanlar, yüksek kolesterolle mücadele eden hastalar için hurma yağı ve tereyağını şu sağlıklı çeşitlerle değiştirmeyi öneriyor:

Kolza Yağı

Ayçiçek yağı

Keten tohumu yağı

Ayçiçeği çekirdeği

Uzmanlara göre, sağlıklı bir kalbi korumak, hem zararlı lipit seviyeleri yüksek olduğunda hem de kolesterolün yükselmesini durdurmak için düzenli olarak akıllıca kararlar almaya bağlıdır.