Peynir Sağlığınız İçin İyi mi? İşte Bilmeniz Gereken Her Şey

Peynir Sağlığınız İçin İyi mi? İşte Bilmeniz Gereken Her Şey

Tarımın yükselişi sırasında eski uygarlıklar tarafından keşfedilen peynir, evcilleştirilmiş koyun ve ineklerden fermente edilmiş ve kesilmiş süttür. Peynir, zengin ve kremsi bir dokuya ve cevizli tuzlu bir tada sahiptir. Ama bizim için iyi mi?

Araştırmalar, günde az miktarda peynir yemenin kolesterol seviyemizi düşürebileceğini gösteriyor.

Peynir, çok çeşitli doku, tat ve formda üretilen bir süt ürünüdür. Dünyanın her yerinde binlerce farklı peynir çeşidi üretilmekte ve sütün menşei, yıllandırma süresi, aroma maddesi vb. faktörler nedeniyle hepsi birbirinden tat ve doku bakımından farklılık göstermektedir.

Avrupa'da peynir yedi farklı kategoride sınıflandırılır. Bu kategoriler; taze peynir, eskitilmiş taze peynir, yumuşak beyaz kabuklu peynir, yarı yumuşak peynir, sert peynir, mavi peynir ve aroma katılmış peynirdir. Öyle görünmese de, paneer dışında Hindistan'da başka lezzetli peynir türleri de var. Bunlardan bazıları bandel, chhena, Kalari, Kalimpong peyniri ve chhurpi'dir.

Peynirin Besinsel Faydaları:

Peynirin besin profili, sütün türü ve katkı aromaları gibi faktörler nedeniyle peynirden peynire farklılık gösterir. Bununla birlikte, peynir genel olarak zengin bir kalsiyum, çinko, K vitamini, protein, sodyum, B12 vitamini, yağ ve A vitamini kaynağıdır. Zengin bir kaynak olmasının yanı sıra çinko, fosfor ve riboflavin gibi mikro besinler de içerir. omega-3 ve omega-6 yağ asitleri.

Peynirin Sağlığa Faydaları:

Kolesterolü iyileştirir - Araştırmalar, günde az miktarda peynir yemenin kolesterol seviyemizi düşürebileceğini gösteriyor. Peynirin içinde bulunan kalsiyum nedeniyle LDL kolesterolü düşürme ve HDL kolesterolü artırma yeteneğine sahip olduğuna inanılmaktadır.

Kemik ve kas sağlığını iyileştirir Peynir, her ikisi de vücudumuzun güçlü kemikler ve kaslar oluşturmak için ihtiyaç duyduğu temel besinler olan zengin bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Kalsiyum ve proteinin yanı sıra peynir A, D, K vitaminleri ve çinko açısından da zengindir ve bu da kemik sağlığına katkıda bulunur.

 

Diş sağlığını iyileştirir - Peynir bir kazein fosfopeptit kaynağıdır ve ayrıca ağzın pH seviyelerini yükseltir, bu da diş boşluklarını azaltmaya yardımcı olur ve plak ve diş erozyonuna karşı koruma sağlar.

Konjuge linoleik asit kaynağı- Yüksek yağlı peynirler, az miktarda konjuge linoleik asit, obeziteyi ve kalp hastalığını önlemeye ve hatta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan sağlıklı bir yağ içerir.

Kan damarlarını korur- Bazı peynirler, kan damarlarının düzgün çalışmasına yardımcı olarak kan akışını iyileştiren bir antioksidan olan glutatyon kaynağıdır. Glutatyon ayrıca beynin düzgün çalışmasını da destekler.

Zengin B12 Vitamini Kaynağı Peynir, uygun zihinsel sağlık işlevini, kırmızı kan hücrelerinin üretimini ve uygun DNA sentezini destekleyen bir vitamin olan B12 vitamini veya kobalamin kaynağıdır. B12 vitamini en çok hayvansal ürünlerde bulunur ve vücut tarafından temel bir besin maddesi olarak kabul edilir.

Sağlıklı kilo almayı destekler - Kilo almak istiyorsanız, peynir, yüksek temel yağ içeriği ve zengin bir kalsiyum, protein, vitamin ve mineral kaynağı olduğu için kilo almanın harika bir yoludur.

Sağlık riskleri:

Şişkinlik, şişkinlik ve ishale neden olur- Peynir yemek, laktoz intoleransı olan kişilerde şişkinlik, gaz ve ishale yol açabilir. Yumuşak ve taze peynirler, laktoz intoleransı olan kişilerde sert peynirlere göre daha büyük bir reaksiyonu tetikleme eğilimindedir çünkü bunlar daha yüksek laktoz seviyelerine sahiptir.

Migrene neden olur- Eski peynirlerdeki tiramin, bazı insanlarda küçük migren ve baş ağrılarını tetikleyebilir.

Alerjik reaksiyonlara neden olur- Peynirde bulunan bir protein olan kazein, bazı kişilerde baş ağrısına, sinüs tıkanıklığına, döküntülere ve akneye yol açan alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.

Yüksek sodyum içeriği- Peynir, genellikle sodyum ile yüklü olduğu için yüksek tansiyona neden olabilir.

Düşük lif - Peynirin içinde neredeyse hiç lif yoktur. Ayrıca kabızlığa neden olabilecek çok yüksek miktarda süt içerir.