Soda neden köpürür?
Soda neden köpürür?
Gazozun dans eden, karıncalanan fışkırması yüzyıllardır dünyayı memnun etti. Peki bu baloncukların ardındaki sır nedir?
Sodadaki köpürme, karbondioksit veya CO2 kabarcıklarından oluşur. Gazlı içecekler, bu renksiz, kokusuz gazla, üretim sırasında sıvı gazla aşırı doygun hale gelene kadar yüksek basınçlarda infüze edilir.
Endüstriyel kimyager ve American Chemical Society üyesi Mark Jones, WordsSideKick.com'a "Soda köpürür çünkü köpürmek için yapılmıştır" dedi.
Gazları için fermantasyona dayanan bira ve kombu çayı gibi doğal olarak karbonatlı içecekler, çağlardan beri kullanılmaktadır. Ancak Britannica'ya göre, modern gazlı gazlı içeceklerin ortaya çıkışı, 1772'de bir karbonatlama cihazı geliştirdiği için "meşrubat endüstrisinin babası" lakaplı İngiliz din adamı ve bilim adamı Joseph Priestley'e kadar izlenebilir . 1794'te İsviçreli kuyumcu Jacob Schweppe, Cenevre'deki arkadaşlarına karbonatlı yapay maden suları satıyordu.