Vitamin Eksikliklerinin Olası Belirtileri ve Belirtileri

Yaygın Vitamin Eksikliklerinin Olası Belirtileri ve Belirtileri

Vitaminler, hücre fonksiyonunu, büyümesini ve gelişimini kolaylaştıran temel besinlerdir. Vücudumuzun sağlıklı işleyişini desteklerler. Bu nedenle, vitamin eksiklikleri çeşitli fizyolojik ve hatta zihinsel sorunlara yol açabilir.

vitaminler

Vücudumuz, gıdalardan, doğadan veya takviyelerden aldığımız temel besinler olan vitaminlere ihtiyaç duyar. Vücudumuzun düzgün çalışması için gerekli olan 13 ana vitamin türü vardır. Bunlar A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E ve K vitaminleridir. vitamin eksikliklerinden kaynaklanan bazı ciddi hastalıklara yakalanma riskimiz.

Sık görülen vitamin eksikliklerinin belirtilerine bir göz atalım.

Yorgunluk ve Zayıflık- Kendinizi fiziksel veya zihinsel olarak zorlamadığınızda kendinizi yorgun, bitkin ve zayıf hissetmek, D, B ve/veya C vitamini eksikliğinizin bir işaretidir. D vitamini, kemikleri ve kasları güçlendirmek için gereklidir. bu nedenle güneş ışığına çıkmamak veya D vitamini takviyesi almamak yorgunluğa neden olabilir.

B vitaminleri ve C vitamini vücudumuzda birçok işlevi yerine getirir. Örneğin, yiyecekleri metabolize etmeye, enerji üretmeye, hormonların uygun üretimini desteklemeye, uygun beyin fonksiyonlarını desteklemeye ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olurlar. Ayrıca dokularımıza oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimini de teşvik ederler.

Kuru cilt veya gözler - Cildinizin ve gözlerinizin normalden daha kuru olduğunu fark ederseniz ve ayrıca gözyaşı üretemiyorsanız, bu, A vitamini eksikliğiniz olduğunu gösterir. Vücudumuz A vitaminini süt ürünleri, brokoli, balkabağı, balık, lahana ve lahana gibi besinlerden emer. A vitaminin vücudumuzdaki amacı, üreme sistemini sağlıklı tutmak ve gözlerimizi ve cildimizi sağlıklı tutmaktır. Gece körlüğü de şiddetli A vitamini eksikliği durumunda bir semptomdur.

İyileşemeyen yaralar ve kolay morarma - C ve K vitamini gibi hayati besinlerin eksiklikleri, kolay morarmaya ve kanın pıhtılaşması ve yara iyileşmesinde sorunlara yol açabilir. Zayıf yara iyileşmesine katkıda bulunan diğer vitaminler, B vitaminleri ile A ve D vitaminleridir.

Saç dökülmesi- Kötü saç sağlığı ve saç dökülmesi, vitamin eksikliklerinin yaygın belirtileridir. B vitaminleri saç büyümesini, saç sağlığını desteklemede ve saç dökülmesini azaltmada önemli bir rol oynar. Örneğin, tiamin olarak da bilinen B1 vitamini, metabolik aktiviteyi iyileştirir ve yüksek şeker seviyelerini stabilize eder; bu da çalışmaların saç büyümesi için çok önemli olan hormonal dengeyi desteklediğini gösterir.

B2 Vitamini veya riboflavin, saç köklerini uyararak ve sağlıklı saçı destekleyen bir protein oluşturan bir amino asit olan homosisteinin normal seviyelerini koruyarak saç büyümesini hızlandırır. Yumurta sarısı, karaciğer, ıspanak, brokoli ve peynirde bulunan B7 vitamini, sağlıklı saçı destekleyen yapısal bir protein olan keratinin emilmesine yardımcı olur.

Ciltte renk değişikliği - Vitamin eksiklikleri, lekelerde pigmentasyon kaybına, lekelerde daha koyu pigmentasyona veya genel olarak soluk cilde yol açabilir. Açık tenli kişilerde D vitamini eksikliği, açık renkli lekelerin gelişmesiyle gösterilir. Koyu tenli kişilerde, D vitamini ve B12 daha koyu pigmentasyon ile gösterilir.

El ve ayak parmaklarında karıncalanma hissi- El ve ayak parmaklarınızda karıncalanma hissi, depresyon ve sürekli yorgunluk yaşıyorsanız, o zaman B12 vitamini semptomlarını sergiliyorsunuz demektir. B12 vitamini, hayvansal ürünlerde ve bazı güçlendirilmiş tahıllarda bulunan temel bir besindir. B12 vitamini eksikliği vejetaryen ve vegan insanlar arasında yaygındır.

Enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık - A, C ve D vitaminlerinin eksiklikleri bağışıklık sistemimizi etkileyebilir ve enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma duyarlılığımızı artırabilir.

Depresyon- Depresyon, B1, B3, B6, B9, B12, C ve D vitamin eksikliklerinin yaygın bir belirtisidir. Bir doktora danışmalı ve kendinize akıl hastalığı ve eksiklik teşhisi koymamalısınız. Bunun nedeni, takviyeleri yemenin veya vitamin alımınızı artırmanın, anti-depresyon veya diğer ilaçlarınızla olumsuz tepki vermesidir.

 

Vitamin eksiklikleri sadece beslenmemizden kaynaklanmaz. Bazen karaciğer yetmezliği, enflamatuar barsak hastalığı, böbrek hastalığı ve gastrik bypass gibi tıbbi hastalıklar vücudumuzun vitaminleri uygun şekilde emmesini ve metabolize etmesini zorlaştırarak vitamin eksikliklerine yol açabilir.