Yapraktan biyolijik gübre uygulaması verimi artırıyor
Buğdaya hem kardeşlenme hem de sapa kalkma dönemlerinde yapraktan
“biyolojik gübre” uygulamalarının verim üzerinde önemli etkileri olduğu saptandı.
Yapılan bilimsel bir araştırmada buğdayın farklı gelişme dönemlerinde
yapraktan “biyolojik gübre” uygulamalarının buğdayın
verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. İki
yıl yürütülen araştırma sonucunda, buğdaya hem
kardeşlenme hem de sapa kalkma dönemlerinde yapraktan
“biyolojik gübre” uygulamalarının birinci yıl %12,67, ikinci
yıl ise %13,16 oranlarında verim artışı sağladığı
belirlenmiştir. Kullanılan bitki besleme ürününün buğdayın
gelişimi, verim ve verim kriterleri ile kalite üzerine herhangi
olumsuz bir etkisi saptanmamıştır.
Araştırmada ayrıca şu bilgilere yer veriliyor.
Türkiye gibi beslenmesi tahıla dayalı olan ülkelerde tahılların, verim ve kalite
özelliklerine yapraktan, topraktan ya da tohumdan
uygulanan organik madde kaynaklarının ve dengeli
gübrelemenin etkilerinin bilinmesi, bu konu ile ilgili detaylı
çalışmaların yapılması ülkemiz tarımına yararlı olacaktır.
Tarımda kullanılabilirliği araştırılan bu gibi farklı bitki
besleme ürünleri hakkında daha net kararlar verebilmek için
bu tür araştırmaların ülkemizde yer alan farklı yetiştirme
kuşakları (yazlık-kışlık ve fakültatif) üzerinde farklı
lokasyon ve yıllarda da yürütülmesinin gerekliliğine
inanmaktayız.
Bitkilere yapraktan yapılan destekleyici beslenme
uygulamalarının etkisi önemli olduğu belirlenmiştir.
Yapraklarda biriken fotoasimilantların, tane ve meyveye
gönderilmesi, doğal yaşlanma sırasında (senesens)
generatif dönemde gerçekleşen fizyolojik bir olaydır
(Öztürk ve ark., 2011). Marschner (1995) tarafından rapor
edildiğine göre, vejetatif dönemde mikro besin elementi
eksikliklerinin genç yapraklarda ortaya çıkması, senesens
ortamının henüz oluşmaması yani yaşlı yapraklardan genç
yapraklara mobilizasyon olayının henüz oluşmaması ile
açıklanmıştır.
Doğal yaşlanma sırasında (senesens) besin
asimilasyonu yerini besin remobilizasyonuna bırakmakta
ve artan miktarlarda besin (amino asitler, basit şekerler,
mineral besin elementleri) taneye taşınmaktadır (Feller ve
Fischer, 1994; Marschner, 1995). Senesens sırasında gövde
ve yapraklardan taneye taşınan amino asitler; embriyo,
aleuron ve endospermde tane proteinlerinin (albumin,
gliadin, glutenin, globulin) sentezinde kullanılmakta, basit
şekerler ise endospermde nişasta formunda
biriktirilmektedir (Lasztity, 1996; Barneix, 2007).
Remobilizasyon sonucu taneye taşınan N ile
remobilizasyon sonucu taneye sağlanan Zn ve Fe besin
içerikleri arasında korelasyon bulunmuştur (Kutman, 2010,
Kutman ve ark., 2010, 2011a, 2011b; Barut, 2012).
Biyogübre olarak kullanılan Bacillus türleri bitki büyüme
hormonlarının sentezi yoluyla (Amer ve Utkheda, 2000), azot
fiksasyonu (Eşitken ve ark., 2003) ve bitki büyümesini teşvik
eden rizobakterilerin seviyesini düzenleyen enzimlerin
sentezinde etki oluşturarak bitki büyümesi üzerinde doğrudan
etkiye sahip olabilmektedir .
Kaynak
https://www.researchgate.net/publication/348001121_Bugdayin_Farkli_Gelisme_Donemlerinde_Yapraktan_Biyolojik_Gubre_Uygulamalarinin_Verim_ve_Bazi_Verim_Ogeleri_Uzerine_Etkisi