UNESCO mirası Yufka ekmeği tarifi

UNESCO, insanlığın somut olmayan kültürel miras listesine “İnce ekmek yapımı ve paylaşma geleneği Yufka Ekmeği Adana'da nasıl yapılır?

Yufka ekmeği kışlık hazırlanan bir yiyecektir.

Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Fatma Arslantaş Yüksek Lisans Tezinde Adana yemek kültürünü araştırdı. 

Adana yemek kültürü ve yufka ekmeği

Anadolu’nun hemen hemen her bölgesinde yufka ekmek ya da ona benzer ince yapılmış lavaşa benzer sac ekmekleri yapılır.

Adana’da çok ince bir şekilde açılır ve her yapan kişi 100-110 civarı ekmek yapar. Mevsim hazırlıkları haricinde bayramlarda evler kalabalık olacağı için kurban ve ramazan bayramlarından önce de açılır.

yufka ekmeği UNESCO mirası

Yufka ekmek UNESCO, insanlığın somut olmayan kültürel miras listesine “İnce ekmek yapımı ve paylaşma geleneği: lavaş, katrıma, jupka, yufka” şeklinde Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin sunduğu ortak dosya neticesinde 2016 yılında eklemiştir (www.unesco.org.tr).

Yufka ekmeği senede iki kere yapılır. İlkbahar ve sonbahar da yağışın ve sıcaklığın az olduğu zamanlarda yapılır.

yufka ekmeği tarifi

Hamuru akşamdan yoğurmak için toplanılır.

Evin avlusunda ya da aşağı bir yerde toprağın üstüne hasır serilir hasırın üstüne İtağa denilen dikilmiş büyük bir muşamba serilir içine teşt (leğen) konulur bakır olursa daha iyi olur.

Daha sonra içine yarım torba beyaz un iki tas kadar da kara un katılır. Yavaş yavaş su eklenir sırayla yoğurulur.

Tuzu eklenir iyice kıvam aldıktan sonra yumruk şeklinde kesilip bezelenir. Bezelenen hamur mısır ununa batırılır teşte dizilir. Sabah da toplanır hamur bitene kadar açılır kamış sepetlere üst üste dizilip mutfağın bir köşesine altına yükselti konularak kaldırılır