Köpekbalığı Eti Yemenin Tehlikeleri ve Sonuçları
Tehlikeli köpekbalığı etini yemeniz için kandırıldınız mı? Köpek balığı yemek ne kişiye ne de çevreye uygun değildir. Dünya çapında köpekbalığı popülasyonundaki büyük düşüşten sorumlu olan ticari balıkçılık endüstrisi bu riskleri biliyor ve bu nedenle köpekbalığı etini başka isimlerle markalamaya başladılar.
Köpekbalığı eti yemekten kaçınmak için pul, köpek balığı, beyaz balık, kaya somonu, huss, kerevit veya moki isimleri altında satılan kabuklu deniz hayvanlarını arayın.
Deniz biyologları, her yıl yaklaşık 100 milyon köpekbalığının deniz ekosisteminden çıkarıldığını bildiriyor. Köpek balıklarını hedef alan ticari balıkçılık operasyonları sorunun sadece başlangıcı. Köpekbalığı birçok ülkede geçerli bir besin kaynağı olarak kabul edildiğinden, diğer ülkelerde de gurme bir incelik olarak kabul edilir. Köpekbalığı yüzgeci çorbası gibi yemekler, köpekbalığı yüzgeci fiyatlarını o kadar yükseltti ki, balıkçılık endüstrisi karlarını sürdürmek için köpekbalıklarının kitlesel olarak katledilmesine bel bağlıyor. Bununla birlikte, köpekbalıkları dünya okyanuslarının en büyük yırtıcılarıdır ve sayılarının büyük ölçüde azalması, okyanus ekosistemlerinde endişe verici bir hasara yol açmaktadır.
Bunu açıklamak için, köpekbalıkları orta seviye okyanus yırtıcılarını yerler. Bu orta düzey avcılar, yosun yiyen otsu balıkları yiyen daha küçük balıkları yerler. Köpekbalıklarının sayısı azalarak, bu orta düzey yırtıcı balıkların sayısı artıyor ve normalde yosunları yiyen tüm küçük balıklar yenildiği için yosunlar kontrolsüz bir şekilde büyümeye bırakılıyor. Bu, toksik alg patlamaları olarak bilinen şeye neden olur. Sudaki çok fazla alg, kelimenin tam anlamıyla onu boğar ve okyanusun en küçük deniz yaşamı için temiz ve besleyici kalmasına yardımcı olan mercan ve yosun gibi yapı taşlarının toplu ölümlerinin doğrudan bir nedenidir. Bu algler ayrıca insanların su kaynaklarını da kirletir.
Köpekbalıklarını öldürmek, insanlarda dolaylı bir hastalık nedenidir.
Köpekbalığı eti yemeyi bırakmak gerekiyor!
Tehlikeli köpekbalığı etini yemeniz için kandırıldınız mı? Köpekbalığı eti tehlikelidir çünkü avcılar olarak köpek balıkları yüksek düzeyde toksik kimyasallar biriktirirler. Köpekbalıkları ayrıca avlarını tüketmekten ve onları derileri yoluyla emmekten kaynaklanan yüksek düzeyde ağır metaller içerir. Biyolojik birikim süreci, bu toksinlerin ve metallerin zamanla köpekbalıklarında birikerek genellikle toksik seviyelere ulaştığı anlamına gelir. İnsanlar köpekbalığı eti yediklerinde vücutlarına bu zehirli maddeleri soyarlar ve eti yedikçe daha da tehlikeli hale gelirler.
Köpekbalıkları etoburdur, bu nedenle yedikleri her şeydeki tüm zehirli elementleri toplar ve depolarlar. Bu basit gerçek nedeniyle, köpekbalığı eti üre, arsenik, kurşun ve cıva gibi şeyler içerir. Bir insan vücudunda çok fazla ürenin böbrek yetmezliği noktasına kadar ciddi böbrek hasarına neden olabileceği gösterilmiştir. Bununla birlikte, üre, köpekbalığı eti yemenin potansiyel tehlikeleri konusunda buzdağının sadece görünen kısmıdır.
2014 yılında, Avustralya'daki Southern Cross Üniversitesi, araştırmanın birkaç köpek balığı türünün kabul edilebilir tüketim seviyelerinin çok üzerinde kabul edilecek kadar yüksek arsenik seviyeleri içerdiğini bulduğunu bildirdi. Karaciğer, böbrekler, akciğerler ve derideki hasar, insanlarda kabul edilemez arsenik seviyeleri ile doğrudan ilişkilidir. Bu hasar şiddetli olduğunda kansere, felçlere, kalp krizlerine ve hatta bazı durumlarda ölüme yol açtığı bilinmektedir.
Köpekbalığı eti yemek aynı zamanda yüksek düzeyde kurşun ve cıva tükettiğiniz anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, kurşun insanlar için son derece tehlikeli ve zehirli olarak kabul edilir. Birçok deniz araştırması, köpekbalığı ne kadar büyükse, etinde o kadar fazla miktarda kurşun bulunduğunu göstermiştir. Kurşun zehirlenmesi, baş ağrısı ve karın ağrısı gibi hastalıklardan koma, nöbetler ve hatta ölüm gibi ciddi sorunlara kadar uzanır. Köpekbalığı eti yemenin, özellikle daha yaşlı ve daha büyük türler için sağlık açısından tehlikeli olmasının bir başka nedeni de, yüksek cıva seviyesidir.
Çoğu kabuklu deniz hayvanının bir miktar cıva içerdiği bulunmasına rağmen, daha büyük yırtıcı balıkların bu endüstriyel kirleticinin son derece yüksek seviyelerine sahip olduğu gösterilmiştir. Cıva maruziyeti titremelere, baş ağrılarına ve bilişsel işlev bozukluğuna neden olabilir. Yine de hamile kadınlar için daha tehlikelidir. Gelişmekte olan cenin beyinleri cıvaya karşı oldukça hassas olduğundan, köpekbalığı eti yemek hamile kadınlar için asla bir seçenek olmamalıdır. Hamilelik sırasında cıva tüketimi, cenin beyni üzerinde uzun vadeli zararlı etkilere neden olabilir.