Buğdaya hem kardeşlenme hem de sapa kalkma dönemlerinde yapraktan“biyolojik gübre” uygulamalarının verim üzerinde önemli etkileri olduğu saptandı.Yapılan bilimsel bir araştırmada buğdayın farklı gelişme dönemlerindeyapraktan “biyolojik gübre” uygulamalarının buğdayınverim ve kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. İkiyıl yürütülen araştırma sonucunda, buğdaya hemkardeşlenme hem de sapa kalkma dönemlerinde yapraktan“biyolojik gübre” uygulamalarının birinci yıl %12,67, ikinciyıl ise %13,16 oranlarında verim artışı sağladığıbelirlenmiştir. Kullanılan bitki besleme ürününün buğdayıngelişimi, verim ve verim kriterleri ile kalite üzerine herhangiolumsuz bir etkisi saptanmamıştır.Araştırmada ayrıca şu bilgilere yer veriliyor. Türkiye gibi beslenmesi tahıla dayalı olan ülkelerde tahılların, verim ve kaliteözelliklerine yapraktan, topraktan ya da tohumdanuygulanan organik madde kaynaklarının ve dengeligübrelemenin etkilerinin bilinmesi, bu konu ile ilgili detaylıçalışmaların yapılması ülkemiz tarımına yararlı olacaktır.Tarımda kullanılabilirliği araştırılan bu gibi farklı bitkibesleme ürünleri hakkında daha net kararlar verebilmek içinbu tür araştırmaların ülkemizde yer alan farklı yetiştirmekuşakları (yazlık-kışlık ve fakültatif) üzerinde farklılokasyon ve yıllarda da yürütülmesinin gerekliliğineinanmaktayız.Bitkilere yapraktan yapılan destekleyici beslenmeuygulamalarının etkisi önemli olduğu belirlenmiştir.Yapraklarda biriken fotoasimilantların, tane ve meyveyegönderilmesi, doğal yaşlanma sırasında (senesens)generatif dönemde gerçekleşen fizyolojik bir olaydır(Öztürk ve ark., 2011). Marschner (1995) tarafından raporedildiğine göre, vejetatif dönemde mikro besin elementieksikliklerinin genç yapraklarda ortaya çıkması, senesensortamının henüz oluşmaması yani yaşlı yapraklardan gençyapraklara mobilizasyon olayının henüz oluşmaması ileaçıklanmıştır.Doğal yaşlanma sırasında (senesens) besinasimilasyonu yerini besin remobilizasyonuna bırakmaktave artan miktarlarda besin (amino asitler, basit şekerler,mineral besin elementleri) taneye taşınmaktadır (Feller veFischer, 1994; Marschner, 1995). Senesens sırasında gövdeve yapraklardan taneye taşınan amino asitler; embriyo,aleuron ve endospermde tane proteinlerinin (albumin,gliadin, glutenin, globulin) sentezinde kullanılmakta, basitşekerler ise endospermde nişasta formundabiriktirilmektedir (Lasztity, 1996; Barneix, 2007).Remobilizasyon sonucu taneye taşınan N ileremobilizasyon sonucu taneye sağlanan Zn ve Fe besiniçerikleri arasında korelasyon bulunmuştur (Kutman, 2010,Kutman ve ark., 2010, 2011a, 2011b; Barut, 2012).Biyogübre olarak kullanılan Bacillus türleri bitki büyümehormonlarının sentezi yoluyla (Amer ve Utkheda, 2000), azotfiksasyonu (Eşitken ve ark., 2003) ve bitki büyümesini teşvikeden rizobakterilerin seviyesini düzenleyen enzimlerinsentezinde etki oluşturarak bitki büyümesi üzerinde doğrudanetkiye sahip olabilmektedir .Kaynakhttps://www.researchgate.net/publication/348001121_Bugdayin_Farkli_Gelisme_Donemlerinde_Yapraktan_Biyolojik_Gubre_Uygulamalarinin_Verim_ve_Bazi_Verim_Ogeleri_Uzerine_Etkisi
Tarım
Yayınlanma: 10 Şubat 2023 - 12:50
Güncelleme: 10 Şubat 2023 - 13:10
Yapraktan biyolijik gübre uygulaması verimi artırıyor
Tarım
10 Şubat 2023 - 12:50
Güncelleme: 10 Şubat 2023 - 13:10